İktisat Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi -

Türkiye’nin AB Üyeliği, Kişi Başına Düşen Gelirde Yakınsama Sağlayabilir mi?

gelişim üniversitesi
  1.   İktisat Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
  2. Haberler


Türkiye’nin AB Üyeliği, Kişi Başına Düşen Gelirde Yakınsama Sağlayabilir mi?


Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) tam üyeliği, kişi başına düşen milli gelirde yüksek gelirli ekonomilere yakınsama sağlayabilir mi? İstanbul Medipol Üniversitesi’nden Metin Gürler ve İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden Funda Kara’nın hazırladığı çalışma, bu kritik soruya ışık tutuyor. “Will Accession to EU Membership Spur (Non)Convergence of GDP Per Capita to High-Income Economy: The Turkish-EU Economic Performance” başlıklı çalışma, 2000’li yıllarda AB’ye yeni üye olan ülkelerin ekonomik performanslarını inceleyerek Türkiye’nin muhtemel üyeliği durumunda ortaya çıkabilecek gelişmeleri analiz ediyor.


Yakınsama Teoremi ve AB Üyeleri

Araştırma, yakınsama teoremi çerçevesinde AB’nin yeni üyelerinin, kişi başına gelir artışında AB ve Euro Bölgesi ortalamasının üzerinde büyüme oranları yakaladığını ortaya koyuyor. 1995-2021 döneminde en yüksek büyüme oranına sahip ülke Litvanya olurken, Litvanya’yı sırasıyla Letonya, Estonya, Polonya ve Çekya takip etti.

Ancak, her ülkenin performansı aynı düzeyde olmadı. Güney Kıbrıs kişi başına gelir artışında en kötü performansı sergilerken, Hırvatistan en düşük ikinci büyüme oranına sahip oldu.

Yüksek Korelasyon Tespit Edildi

Araştırmada dikkat çeken bir diğer bulgu ise, AB üye sayısı ile kişi başına düşen ortalama gelir arasında yüksek bir pozitif korelasyonun bulunması. Çalışmaya göre, Spearman’ın rho korelasyon katsayısı 0.832 olarak hesaplandı. Bu da daha fazla üyelik ile kişi başına düşen gelir ortalamasının artma eğiliminde olduğunu gösteriyor.


Haberler